facebook

Zasada działania pieca konwekcyjnego jest prosta – gorące, rozgrzane powietrze wentylatory przetłaczają przez komorę, wymuszając ruch poziomy, następnie powietrze przetłaczane jest przez filtry oczyszczające je z drobinek tłuszczu i ponownie trafiają do wentylatorów. Pozioma cyrkulacja powietrza i odtłuszczanie gwarantują nie przenikanie zapachów (głównym ich nośnikiem są tłuszcze) oraz równomierną temperaturę w komorze. Do komory z cyrkulującym powietrzem dodawana jest para wodna, co przyspiesza obróbkę termiczną i zapobiega utracie wilgoci przez potrawy.

Piece konwekcyjno-parowe zużywają do 95% tłuszczu mniej w porównaniu z metodami tradycyjnymi. Tłuszcz niezbędny jest jedynie do uzyskania walorów smakowych, potrawy wymagające smażenia są jedynie spryskiwane powierzchniowo przed włożeniem do pieca i obrabiane gorącym powietrzem z tłuszczem na powierzchni. W piecu konwekcyjno-parowym można przygotować ziemniaki z zapiekaną twardą skórką bez tłuszczu (suche frytki).
Cyrkulacja gorącego powietrza skraca czas obróbki termicznej, obniża temperaturę przygotowywania, piece są dobrze izolowane termicznie. Oszczędność energii w piecach konwekcyjno-parowych oscyluje w granicach 30%.

Piece konwekcyjno-parowe są urządzeniami o niskiej awaryjności. 95% uszkodzeń spowodowanych jest zabrudzeniem pieca oraz osadzaniem kamienia kotłowego. Piec konwekcyjno-parowy wymaga mediów:
1. Przyłącze prądu jednofazowego 230, trójfazowego 400V (siła) lub przyłącze gazu (w zależności od modelu).
2. Przyłącze wody.
3. Odprowadzenie ścieku na wysokości nie większej niż wysokość podstawy pieca.
4. Okap z mechanicznym odprowadzeniem oparów, nie jest wymagany filtr tłuszczu.

Opcje:

  • elektryczne
  • gazowe
  • piekarskie
  • pojemność: 3 GN 1/1, 3 GN 2/3, 5 GN 1/1, 5 GN 2/3, 6 GN 1/1, 7 GN 1/1, 10 GN 1/1, 20 GN 1/1,
  • podstawy do pieców: otwarte, zabudowane
  • stelaże do tac
  • schładzarko-zamrażarka szokowa
  • szafka grzewcza

Zapewniamy montaż, serwis, materiały eksploatacyjne.

Więcej szczegółów pod numerami telefonu 52 342-99-20, 52 345-25-64
lub e-mail: handlowy@hand-spol.com.pl

Sprawdź, u nas taniej niż u producenta.

bemary | ekspresy do kawy | frytkownice elektryczne | inne urządzenia grzewcze | klimatyzacja | kotły warzelne | krajalnice | kuchnie gastronomiczne | lady chłodnicze | meble i wyposażenie sklepów | meble ze stali nierdzewnej | naczynia i drobny sprzęt kuchenny | okapy | patelnie elektryczne | piece do pizzy | piece konwekcyjno-parowe | płyty grillowe | profesjonalne środki czystości | regały i szafy chłodnicze oraz mrożnicze | rożna | serwis - remonty | taborety | termosy i pojemniki termoizolacyjne | urządzenia chłodnicze | urządzenia rozdrabniające | uzdatniacze do wody | wyparzacze | zmywarki |
Copyright @2014 - Marcin Zmysłowski    www.zmyslowski.pl