ikona telefonu +48 52 342 99 20      

ikona telefonu +48 52 345 25 64      

ikona maila Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czym zmywarki gastronomiczne różnią od zwykłych zmywarek?

Podstawowym wyposażeniem kuchni w gastronomi jest zmywarka. Różnią się one od domowych kilkoma czynnikami.

Czy warto mieć zmywarkę gastronomiczną?

W każdym lokalu gastronomicznym znajdują się urządzenia niezbędne do prawidłowego funkcjonowania kuchni. Jednym z nich są zmywarki gastronomiczne. Już odeszły w zapomnienie zmywaki, na których pracowały specjalnie do tego zatrudnione osoby. Oferta na rynku jest bardzo duża, jednak zawsze wybór musi być odpowiedni do działalności lokalu. Inne będą w małych restauracjach, gdzie gości jest zdecydowanie mniej niż w lokalach, w których organizuje się np. przyjęcia weselne. Wyposażaniem gastronomii zajmuje się firma HAND-SPOL-HoReCa, która działa na rynku prawie 20 lat. Szeroki wybór sprzętów daje możliwość zaopatrzenia zarówno małych pizzerii barów, stołówek, kawiarni, cukierni, jak i dużych restauracji. W swojej bogatej ofercie posiadają wyposażenie gastronomii oraz sklepów spożywczych w urządzenia chłodnicze, meble i osprzęt. Warto podkreślić, iż firma zajmuje się kompleksową usługą od doradztwa poprzez dostawę, montaż, serwis techniczny oraz materiały eksploatacyjne.

Czym zmywarki gastronomiczne różnią od zwykłych zmywarek?

Zmywarka należy do jednych z najbardziej cenionych wynalazków. Sprawdza się bardzo dobrze w warunkach domowych, ale niezawodna jest w lokalach gastronomicznych. Niestety ta domowa nie nadaje się do zakładów zbiorowego żywienia ze względu na kilka różnic. W jaki sposób powinien być wyposażony lokal regulują przepisy HACCP, a ich kontrole przeprowadza sanepid. W profesjonalnych zmywarkach gastronomicznych woda sięga od 80 do 90 stopni, dzięki temu naczynia są odpowiednio wyparzone, z gwarancją uzyskania wysokiego poziomu higieny. W zmywarce domowej nie uzyskamy takiej temperatury, tam najczęściej woda nagrzewa się do ok. 60 stopni. Ponadto różnica polega na cyklu pracy zmywarek. W lokalu musi ona pracować cały czas, jest to czas w granicach kilku minut, natomiast czas pracy domowej w zależności od włączonego programu to od około 30 min do 2 godzin.

Wspólnie zaprojektujemy Państwa biznes