Jak dbać o zmywarkę gastronomiczną?
Nieskazitelnie czyste naczynia są znakiem rozpoznawczym każdego lokalu gastronomicznego, który dba o swoją renomę. Dobrej jakości, wydajna zmywarka to niezbędny element wyposażenia każdego miejsca, w którym wydawane są posiłki oraz napoje. Jak obsługiwać i pielęgnować to urządzenie, aby spełniało swoją funkcję jak najlepiej?
Jak korzystać ze zmywarki gastronomicznej?
Zmywarki przeznaczone do użytku w lokalach gastronomicznych nieco różnią się od tego typu urządzeń domowych. Są one skonstruowane w taki sposób, aby zapewnić nie tylko czyszczenie naczyń, ale również ich dezynfekcję. Aby zmywarki gastronomiczne mogły służyć przez wiele lat, konieczna jest ich prawidłowa obsługa. Podstawową zasadę stanowi używanie wysokiej jakości chemii i korzystanie z urządzenia zgodnie z zaleceniami producenta. Należy zwracać uwagę również na prawidłowe napełnianie zmywarki. Urządzenie przepełnione naczyniami nie będzie pracować wydajnie. Istotny jest także wybór odpowiedniego programu myjącego.
Jak czyścić i pielęgnować zmywarkę gastronomiczną?
W pielęgnacji zmywarek gastronomicznych najważniejsze jest ich regularne czyszczenie. Najlepiej wykonywać je po skończonym dniu pracy. W prężnie działających lokalach czyszczenie może być konieczne nawet kilka razy dziennie. W niektórych przypadkach niezbędne okazuje się także uzdatnienie wody poprzez użycie zmiękczacza. Co ważne, zmywarki wymagają regularnego odkamieniania. Należy uzupełniać ilość specjalnej soli przeznaczonej do tego typu urządzeń myjących. Regularne odkamienianie zmywarki gastronomicznej wpływa nie tylko na wydajność mycia, ale także na żywotność urządzenia. Niekiedy jednak zastosowanie soli nie wystarcza, aby pozbyć się kamienia. W takim przypadku konieczne okazuje się użycie specjalistycznych odkamieniaczy.